Så skapar du en bra kandidatupplevelse
Många håller nog med om att kandidatupplevelsen är viktigt att jobba med, men vad innebär det egentligen? Och när övergår kandidatupplevelsen i onboarding, eller vänta, är onboardingen en del av kandidatupplevelsen? Det finns många definitioner av kandidatupplevelsen, men du kan vara lugn, vi ska reda ut allt här och ge dig våra bästa tips för hur du som arbetsgivare skapar en bra kandidatupplevelse.
Vad är en kandidatupplevelse?
Enkelt beskrivet innebär kandidatupplevelsen allt som era kandidater känner och uppfattar när de har kontakt med ert bolag under en rekryteringsprocess. Med andra ord är det många delar som påverkar kandidatupplevelsen: allt från annons, intervju, test, kontorsmiljö och alla kontakter däremellan.
Employer branding och kandidatupplevelsen
Att kandidatupplevelsen påverkar ert employer brand är det inget snack om. Upplever en kandidat att ansökningsprocessen inte har varit bra kommer vederbörande att berätta det för personer i sin omgivning. Dessutom är det mindre troligt att kandidaten söker ett annat jobb i ert bolag vilket försvagar era andra rekryteringsprocesser. Om företaget har genomgående svaga rekryteringsprocesser blir konsekvenserna för varumärket svåra att överblicka och ja, du förstår, det blir en snöbollseffekt. Men vi tänker inte på en sådan där fin och härlig snöboll, utan en sådan som är full med grus.
Stärk ert employer brand genom kandidatupplevelsen
Om företaget däremot har gjort jobbet kring kandidatupplevelsen finns det stora vinster att skörda. Kandidater som är nöjda med sin upplevelse har mycket större sannolikhet att tacka ja till tjänsten. Dessutom berättar de detta för folk i deras omgivning, vilket absolut inte är dumt med tanke på att kandidaten förmodligen känner andra bra personer inom er bransch. Arbetsgivarvarumärket, alltså ert employer brand, stärks och leder till att ni minskar tiden för era rekryteringsprocesser, ni ökar sannolikheten att lyckas anställa rätt person med rätt kompetens och dessutom blir det roligare att arbeta med rekrytering i företaget.
Hur man skapar en bra kandidatupplevelse
För att kunna skapa en bra process för att förbättra er kandidatupplevelse har vi listat de fyra viktigaste delarna som ni behöver tänka på för att skapa en riktigt bra kandidatupplevelse.
1. Skriv en bra jobbannons
Jobbannonsen är ett skyltfönster ut till kandidaterna. Tyvärr läggs ofta för lite tid och kärlek på annonsen eftersom rekryterare och chefer ofta tycker att det är tråkigt och svårt. Men tänk själv, en svag annons kan ju göra att vem som helst vänder bort sökljuset från just ert bolag. En välskriven annons kan å andra sidan ge er mellan 35-45% fler ansökningar, enligt Cowrite, ett copywriterbolag som har riktat in sig på just jobbannonser. Så även om du jobbar med uppsökande rekrytering och kanske tänker att ”ingen läser annonsen ändå” så är det viktigt att annonsen upplevs professionell och innehållsrik då den dessutom är den en del av er marknadsföring.
Så, lägg tid och kärlek på era annonser, ni får tillbaka den investeringen i längden.
2. Skapa en smidig och tydlig ansökningsprocess
Gör det enkelt för era kandidater att skicka in sin ansökan. Det måste kännas smidigt och användarvänligt i det första steget i ansökningsprocessen. Och för att vara helt ärliga, vem har tid och lust att lägga timmar av sin fritid för att söka ett nytt jobb? Speciellt inte om man dessutom trivs bra där man är, så förenkla de steg som är möjliga. Om ni använder ett digitalt verktyg för era rekryteringsprocesser: undersök om det är möjligt för kandidaterna att söka jobbet med sin linkedinprofil, det är ett snabbt och effektivt sätt att söka jobb på.
3. Intervjuprocessen
Detta är ju den första riktiga kontakten för kandidaten med ert företag, så här gäller det att göra ett bra intryck. Men det viktigaste är ju inte om du höll dig exakt inom intervjumallen eller att kandidaten fick se er mest avancerade kaffemaskin. Det är ju människorna och relationerna som skapas under processen som är det viktigaste. Se till att vara förberedd och engagerad, då blir kandidaten det också. Kandidaten kommer sannolikt få en bra bild av dig som rekryterare eller chef, för i just denna stund är du och företaget samma sak.
Rent administrativt finns det en hel del bitar att excellera. Se till att kommunicera vilka steg som ingår och vilken tidsplan som gäller för processen. Var snabb på att besvara eventuella frågor. Masskommunicera inte, försök vara personlig.
Och för all del, glöm inte de kandidater som inte får jobbet. Ge dem ett bra och välformulerat nej-tack-svar. Missar ni det kommer de inte att glömma och förlåta, det kan vi lova.
4. Mät och analysera kandidatupplevelsen
Som bekant vet man ingenting om någonting förrän man har samlat in och analyserat data. Fråga dina kandidater, både de som fick jobbet och dem som inte fick det – vad tyckte de om upplevelsen? Det finns gott om digitala verktyg för att samla in information, använd dem för att kunna lära, ändra och bli bättre!
Vi hoppas att dessa tips kan ta dig framåt i processen att lyckas när det kommer till att skapa en fantastisk kandidatupplevelse, för du och ditt företag har allt att vinna på det! Vill du ha hjälp med rekryteringen till ditt företag? Vi på Procruitment hjälper dig med kandidatupplevelsen från start till mål,
hör av dig!
Fler inlägg från Procruitment








