Så skapar du hållbara vanor
"There is a painful gap between what people want and what they actually do.” – BJ.Fogg. Ett nytt år har startat och nyårslöften börjar redan att läggas på hyllan och glömmas bort. För visst är det så att vi människor är lata varelser när det kommer till att faktiskt göra långvariga och hållbara förändringar i våra liv.
Förändra ett beteende – lättare sagt än gjort
Är du en av de som kommer jättetrött till jobbet på morgonen och tänker att ”ikväll ska jag lägga mig i tid”, för att dagen efter göra precis samma sak igen? Eller har du länge tänk att du borde byta arbetsplats men ändå inte tagit tag i att uppdatera ditt CV? Vi har alla någon gång sagt till oss själva att vi ska göra en förändring i vårt liv som sedan inte blir av. Ofta faller vi tillbaka i samma gamla mönster igen utan att egentligen förstå varför. Så varför lyckas vi inte alltid ändra våra beteenden egentligen?
Hur motivation påverkar våra beteendeförändringar
Inledningsvis så drivs vi alltid av motivation på ett eller annat sätt. Vi är rädda för att bli sjuka och vill därför bli hälsosammare eller så vi vill ta nästa steg i karriären och därför önskar vi byta jobb.
Vår motivation förändras hela tiden vilket gör att det en dag kan kännas otroligt motiverande att börja träna, tills nästa dag när soffan ropar på dig och säger att det är en jättedålig idé. Till slut tar gamla vanor tar över och bryter ner viljan och motivationen över att förändra ditt beteende. Det räcker därför inte att enbart ha motivation för att förändra ett beteende, utan fler saker påverkar hur vi lyckas göra hållbara förändringar. Det finns tre element som tillsammans i balans kan skapa en beteendeförändring:
Några tips för att skapa ett hållbart beteende:
- Börja smått: Vill du få mer sömn, börja med att lägga dig fem minuter tidigare på kvällen. Vill du äta mer hälsosamt så lägg till grönsaker för ett mål om dagen. Detta är små förändringar som är enkla att utföra och som inte tar tid. Ju enklare din förändring är till att börja med desto troligare är att du kommer lyckas med att behålla den över tid.
- Sätt realistiska mål: För stora mål kan lätt få saker att kännas övermäktiga. Låt oss komma ihåg att vissa personer har mer tid, pengar eller bättre fysik än andra. Utgå därför från dina egna förmågor och sätt mål därefter.
- Ge dig själv medel som underlättar: Vill du lära dig att laga mer mat – följ 5 nya matkonton som hjälper dig på traven. Vill du köpa färre luncher ute under veckan – förbered veckans matlådor redan på söndagen.
- Få in rutinen: En rutinmässig aktivitet upplevs generellt som enklare. Gör en armhävning varje gång du varit på toa eller ta två djupa andetag varje gång du står vid ett rött ljus. Ja, ni fattar.
- Skapa påminnelser: Det här kan vara en signal, en påminnelse, eller något som väcker motivationen vid rätt tidpunkt. Notiser på telefonen eller påminnelser i kalendern fungerar ofta bra för att utlösa vissa beteenden.
- Sist men inte minst, fira de små delmålen: Belöna dig själv direkt efter du gjort en liten ändring! Det räcker att ge dig själv en klapp på axeln eller le stort för att du ska känna att du får belöning för vad du åstadkommit. Detta kommer få ditt nya beteende att fastna snabbare och få dig att vilja upprepa det tills det sitter per automatik.
Fler inlägg från Procruitment








