Vad är work-life balance och hur skapar man det?
Känner du dig stressad eller avslappnad av att läsa jobbmailen på kvällar och helger? Tekniken idag gör det lättare än någonsin att vara uppkopplad och tillgänglig för jobbet oavsett tid eller plats, men vad gör det uppkopplade livet med oss egentligen?
Vad är work-life balance?
Work-life balance handlar om att hitta balans mellan privat- och yrkesliv och att fördela tiden så att det finns energi över till alla delar i livet; inte enbart det professionella.
Orsaken till att obalans mellan privat- och yrkesliv uppstår kan bero på många olika saker, och i det här inlägget kommer vi att fokusera på det som är relaterat till ditt yrkesliv. Om du känner dig stressad över ditt jobb så kanske du känner igen dig i någon eller några av punkterna nedan?
- Du arbetar långa pass utan paus.
- Du utför mycket arbete utanför arbetstid, såsom kvällar och helger.
- Du prioriterar arbete framför sådant som får dig att må bra, exempelvis träning och/eller återhämtning.
- Du äter måltider framför datorn.
- Du blir distraherad av jobb när du är med familj, vänner eller ägnar dig åt fritidsaktiviteter.
- Du sover dåligt på grund av att du är stressad och oroar dig över jobbet.
Att känna igen sig i någon eller några av punkterna under kortare perioder behöver inte betyda att du har en obalans mellan privat- och yrkesliv. Om du däremot inser att någon eller några av punkterna har pågått under en längre tid är det klokt att reflektera över varför det är så. Här kommer några tips för att hjälpa dig på vägen!
Tips för att skapa work-life balance
Det finns inget perfekt work-life balance
När du hör begreppet work-life balance kanske du föreställer dig ett scenario där du har effektiva arbetsdagar där du slutar tidigt och kan ägna dig åt sådant som du vill göra på fritiden. Hur fantastiskt detta än må låta så är det inte alltid möjligt, och det är helt okej. Sträva därför inte efter ett perfekt upplägg, sträva efter ett
realistiskt upplägg. Vissa dagar kommer du behöva fokusera mer på arbetet och andra dagar kommer du ha möjlighet att fokusera saker som rör ditt privatliv.
Prioritera din hälsa
Ditt fysiska och psykiska välmående är det absolut viktigaste. Om du känner att du inte har tid att ägna dig åt saker som förbättrar din hälsa så innebär det att du behöver lägga ner desto mer tid på att prioritera din hälsa. Skippa inte promenaden, middagen med vänner eller andra saker som får dig att må bra med anledning av att du behöver jobba lite till. Fokusera istället på att vara så produktiv som möjligt under tiden du har avsatt för en specifik uppgift, så kallad time boxing, för att du ska känna att du färdigställt dina uppgifter och att du kan släppa jobbet när du väl kommer hem. Det finns en uppsjö av verktyg som kan hjälpa dig planera och prioritera din tid bara en sökning bort!
Arbetsrutiner
Ta pauser, sträck på benen eller ta en fika med en kollega. Stäng ner datorn när du går på lunch och fuska inte med att kolla notiser/mailen under lunchtid. Sätt ett tydligt schema för när du ska och inte ska ägna dig åt jobb och håll dig till schemat! I början kanske det kommer vara svårt, men när du gjort det några gånger kommer det vara som om du inte gjort något annat. Var inte rädd för att koppla bort, det finns en morgondag!
Skapa tid för dig själv och dina nära och kära
Jobbet är inte hela ditt liv, kom ihåg att du var en person innan du påbörjade just den tjänsten du har nu. På samma sätt som du prioriterar ditt jobb behöver du prioritera saker som gör dig glad. Fundera på vad du mår bra av och försök leva därefter.
Nyttja din semester
De allra flesta har möjlighet att ta en längre ledighet under sommaren och det är viktigt att nyttja denna möjlighet. Ledighet några veckor i sträck är bra för att koppla bort jobbet, så att du är redo igen när hösten kommer. Om du inte tar semester får du inte den återhämtning du behöver, vilket kan leda till stress, utbrändhet och sjukskrivning. Semestern är till för att njutas, oavsett om du kör en hemester eller reser utomlands.
Lär dig att vara med dig själv och i nuet
Om du är en person som är uppkopplad till stor del i jobbet kan det vara svårt att koppla bort. Lyssna på dig själv och var särskilt observant på om du börjar se fritid och återhämtning som långtråkig dötid. Träna på att vara i nuet och uppskatta det du gör för stunden och inte på vad du behöver göra på jobbet dagen därpå eller efter semestern. Mindfulness är ett bra exempel på hur man kan träna detta och det finns många bra appar/webbsidor som kan hjälpa dig på vägen. Googla på!
Att sudda ut gränsen mellan privat- och arbetsliv är ingen långsiktig lösning
När tekniken möjliggör arbete från hemmet, sommarstugan, långpromenaden, sängen - ja där det finns ett nätverk i princip, blir situationen på sätt och vis som ett tveeggat svärd; å ena sidan har vi större möjlighet att kunna ha flexibilitet i arbetet, å andra sidan riskerar vi att arbetet gör intrång på vår privata sfär och att resultatet kan bli en för hög arbetsbelastning. Oavsett om du blir stressad eller avslappnad av att läsa mail på fritiden är det viktigt att hitta en balans mellan yrkes- och privatliv. Att uppnå denna balans har visat sig vara otroligt betydande för välbefinnandet, men också för produktiviteten. Avsaknad av balans kan leda till känslor av utbrändhet och negativitet kopplat till arbetet; vilket för många resulterar i minskad motivation. Kort och gott är det varken fördelaktigt för dig själv eller din karriär att gränserna mellan privatliv och arbetsliv suddas ut allt för mycket.
Glöm inte bort att de flesta arbetsplatser strävar efter att medarbetarna ska ha en sund work-life balance där relationen mellan privat- och yrkesliv inte flyter ihop. Att prata med din närmsta chef om situationen är vårt bästa tips, då ger du din arbetsgivare en chans att förbättra sig. Upplever du däremot att du inte får gehör på din arbetsplats kring detta ämnet, då kanske du ska jämföra för- och nackdelarna med just din arbetsplats och överväga att byta. Vill du se våra lediga jobb?
klicka här.
Fler inlägg från Procruitment








